Krajem ljeta nova poskupljenja: Cijene prehrambenih proizvoda skočile za 4,5 posto

Bez autora
Jul 19 2011

Iako BiH ima kapacitete za proizvodnju hrane i zastupljene su gotovo sve grane prehrambene industrije, ova industrija svake godine pada na sve niže grane. Naime, prema izvješću o stanju prehrambene industrije u Federaciji BiH u prošloj godini, o kojem je na posljednjoj sjednici raspravljala i Vlada Federacije, od ukupno 23 registrirane proizvodnje, 12 ih je iskazalo smanjenje, dok je ostatak pokazao manje ili više značajne rastuće obime. Nadalje, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u ovoj godini cijene prehrambenih proizvoda su u prosjeku porasle za 4,5 posto, dok pojedinačno gledano, najveći je rast cijena zabilježen kod najvažnijih životnih namirnica kao što su brašno, ulje, šećer, maslac, voće i povrće. Osim niskog iskorištenja domaćih kapaciteta, ukazuje se i na godinama prisutan vrlo veliki uvoz svih vrsta prehrambenih proizvoda, što ima negativan učinak na domaću proizvodnju. U prošloj godini nije bilo privatizacijskih aktivnosti u oblasti prehrambene industrije.

Krajem ljeta nova poskupljenja: Cijene prehrambenih proizvoda skočile za 4,5 postoIako BiH ima kapacitete za proizvodnju hrane i zastupljene su gotovo sve grane prehrambene industrije, ova industrija svake godine pada na sve niže grane.

Naime, prema izvješću o stanju prehrambene industrije u Federaciji BiH u prošloj godini, o kojem je na posljednjoj sjednici raspravljala i Vlada Federacije, od ukupno 23 registrirane proizvodnje, 12 ih je iskazalo smanjenje, dok je ostatak pokazao manje ili više značajne rastuće obime. Nadalje, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u ovoj godini cijene prehrambenih proizvoda su u prosjeku porasle za 4,5 posto, dok pojedinačno gledano, najveći je rast cijena zabilježen kod najvažnijih životnih namirnica kao što su brašno, ulje, šećer, maslac, voće i povrće.

Opsežan uvoz

"Osim niskog iskorištenja domaćih kapaciteta, ukazuje se i na godinama prisutan vrlo veliki uvoz svih vrsta prehrambenih proizvoda, što ima negativan učinak na domaću proizvodnju. U prošloj godini nije bilo privatizacijskih aktivnosti u oblasti prehrambene industrije", stoji u izvješću.

Federalna Vlada usvojila je zaključke kojima se ukazuje, prije svega, na potrebu osiguranja nužnih sredstava Razvojne banke FBiH, sredstava Svjetske banke, usmjerenih preko Fondacije za održivi razvoj i proračunskih sredstava koja bi se usmjerila u poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu industriju. Na taj način uvelike bi se olakšalo funkcioniranje i razvoj ove industrije za što BiH ima komparativne prednosti.

Međutim, posljednjih godina, što zbog maćehinskog odnosa domaćih vlasti, što zbog permanentnog nedostataka financijskih sredstava, prehrambena industrija padala je na sve niže grane te su sve manje konkurentni i na domaćem tržištu. Nove federalne vlasti odmah po preuzimanju dužnosti najavile su žestoku borbu za spašavanje domaće proizvodnje i razvoj bh. privrede.

Nova poskupljenja

Na teško stanje u prehrambenoj industriji, utjecaju inozemnih uvoznih lobija te konstantnim tzv. tihim poskupljenjima već nekoliko godina upozorava Udruženje za zaštitu interesa potrošača BiH. I iz ovog udruženja imaju slične podatke oko poskupljenja tijekom ove godine, ali najavljuju kako krajem ljeta možemo očekivati i nova poskupljenja kruha i šećera.

Oni pozivaju nove vlasti da se uhvate u koštac s ovom problematikom te kudikamo više pozornosti posvete stanju na našem tržištu. U tom smjeru, kao najvažnije odrednice smanjenje prekomjernog uvoza te rapidno povećanje poticaja domaćim proizvođačima kako bi bili konkurentni svim uvoznicima. Na taj način, naši građani na policama trgovina imali bi kvalitetnu, a istovremeno jeftinu hranu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik